1.Ligden Amatöre
1.Ligden Amatöre
1.Ligden Amatöre: Yağız Göktuğ Taşbulak
Gebzespor forması giyen Göktuğ Taşbulak, Kartalspor ile yaşadığı 1. Lig deneyimini ve amatör liglerde ki sorunları konuştuk, genç yaşta Süper Lig veya 1.Lig’de oynayan oyuncuların daha sonra gittikleri kulüpler de neden başarılı olamadıklarını görüyoruz. Genç oyuncuların sabırsız oluşu, üst lig oynadıktan sonra mecburen geldikleri takım veya ligi beğenmeme veya kulüpleri ile yaşadıkları sorunlar nedeni ile gelinen noktayı görüyoruz. Üst lig ekiplerinin oyuncularını kiraya verirken gelişimi veya forma giyip giyemeceğine bakmıyor terk dertlerinin oyuncuyu elden çıkartmak olduğu bariz ortada bu sebeple bir çok oyuncu amatör lig’de oynuyor veya futbolu bırakmak zorunda kalıyor. Yazımızda 2.Ligden Amatör Lige giden Göktuğ söyleşimiz de bunu okuyacaksınız.
Göktuğ futbola başlama öykünü ve futbol yaşamını bizimle paylaşır mısın?
Futbola 11 yaşında Kartalspor altyapısında başladım. 12 yıl boyunca Kartalspor‘da çeşitli yaş kategorilerinde oynadım. Altyapıda çok başarılı bir jenerasyonumuz vardı, çoğunluğu hala profesyonel liglerde oynuyor, hemen her yaş kategorisinde şampiyon olduk, çok iyi bir teknik ekip ve oyuncu grubuna sahiptik.
Göstermiş olduğum yüksek performans sayesinde 17 yaşımda rahmetli Kadir Özcan zamanında profesyonel oldum, kendisi bir efsanedir ve bir babadır, Allah ona rahmet eylesin. Böyle bir efsane ile çalışmak da benim için bir şans ve onurdur.
Tabii o yaşta, çok kaliteli oyuncular arasında, şans bulmak benim için çok zordu. Profesyonelliğimin ikinci senesi çok daha iyi geçti, Ergün Penbe’nin takıma gelmesiyle şans bulmaya başladım. Üst üste oynadığım maçlarda başarılı oldum ve sakatlıklar yaşanmasa o dönem bir üste geçiş yapabilirdim; ama hem kendi hatalarımın hem de hoca değişikliğinin bana olumsuz yansımaları oldu.
Sonrasında üst üste kiralık gittim, Vanspor ve Gölcükspor formaları giydim. Tabii şimdiki düşünceme göre; şans bulana kadar kiralık gittiğim takımlarda beklemeliydim ama o zamanlar gençtim ve gençliğimin verdiği kötü reaksiyonların sonucu böyle oldu.
Bu süreçte Kartalspor 2. Lig’e düştü bir öze dönüş düşüncesi ile eski oyuncular ve yetenekli gençler ile iyi bir takım kuruldu, tekrardan 1. Lig’e çıkabilirdik fakat finalde Göztepe’ye kaybettik.
Kartalspor maddi açıdan zor günler yaşadığı için sonraki seneler başarılı olmak kolay değildi. 2015-2016 sezonunda Kartalspor ile 3. Lig’e düştük. Düştükten sonra ben Eyüpspor ile anlaştım, transfer sezonunun bitimine 1 hafta kala Eyüpspor da lisans çıkamayacağını öğrendim, son hafta olduğu için transfer kolay olmuyor ve pazarlık yapacak durumunuz kalmayınca çok saçma paralara gel oyna dendi ben de oynamak istemedim.
1. Lig’de forma giydin. O ligde oynamak, o ligin havasını almak nasıl bir duygu?
Çok genç yaşta böyle bir şans yakaladım, her hafta farklı bir tecrübe oluyordu maçlarda 20 bin/ 25 bin taraftar oluyordu, maçları TRT 1 canlı yayınlardı. 18 yaşında dolu tribünlere ve üst düzey oyunculara karşı oynamak gerçekten kolay bir iş değildi. Takımımızda şimdilerde Süper Lig’de futbol hayatını sürdüren birçok önemli oyuncu vardı. Semih Kaya, Efecan Karaca, Uğur Demirok, Mehmet Uslu gibi oyuncular ile oynadım ama tabii çok tecrübeli abilerimiz de vardı, Kürşat Duymuş, Oğuz Dağlaroğlu, Engin Öztonga, Serkan Özsoy, Şadi Çolak; bunlarla aynı saha da bulunmak bana çok şey kattı, çok kaliteli oyunculardı.
Tabii ben bu ligde çok daha fazla oynayabilirdim, çok iyi bir dönemimdi, fakat o dönemde ciddi sakatlıklar yaşamasaydım ve daha sabırlı olsaydım çok daha uzun süre oynayabilirdim ama az da olsa böyle bir tecrübe yaşamak, bana, kalan futbol hayatım da çok ciddi fayda sağladı.
Amatör Lige dönüşün nasıl oldu?
Eyüpspor ile yaşadığım sorun sonrasın da mecburen amatör lige döndüm. Tavşanlı Linyit‘te 2 sezon forma giydim, daha sonra Ceyhanspor, Görelespor, Aliağa FK formalarını giydim. Şu an Gebzespor’da futbol hayatıma devam ediyorum.
Bölgesel Amatör Lig’e de değinmek istiyorum. Bu lig gerçekten bataklık, sözleşme yok, saçma kontenjan kuralları yüzünden şans bulan gençlerin neden şans bulduklarını idrak etmesi gerekiyor. Yani bu kural olmasa çoğu yüksek ihtimalle kahvehane köşelerinde olurlar, çünkü o bulundukları nokta onlara yeterli geliyor. Onlara naçizane tavsiyem sosyal medyada fotoğraf paylaşacaklarına bu bataklıktan kurtulup kendimi nasıl üst liglere atarım diye düşünüp bunun derdine düşsünler.
Ve son olarak da amatör liglerde uygulanan ve insan haklarına tamamen aykırı bu yaş kontenjan kuralına son versinler. Bu kural ile maksat üst liglere genç oyuncu hazırlamak deniyor fakat bu genç kardeşlerimiz, Bölgesel Amatör Lig’inde kendilerinden yaşça daha büyük, tecrübeli isimleri kesemeyecekler ise bu oyuncuların zaten üst liglere gitme şansları yok demektir ve üst lig oyuncularını da kesemeyeceklerdir. Bu sebeple Futbol oynamak herkesin hakkı, yaş kontenjanına hayır.
Haber:Haydar Bulaca-Plasedergi.com
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.