TFF'nin Kararına Karşı Bal Ligi Takımlarından Tepki
TFF’NİN KARARINA KARŞI BAL LİGİ TAKIMLARINDAN TEPKİ !!!
Ülkemizi ve Dünyayı etksi altına alan Covid-19 salgınından dolayı ertelenen maçların TFF başkanı Nihat Özdemir'in oynanacağı kararını açıkladıktan sonra Bölgesel Amatör Ligde mücadele eden önemli takımların bu karara tepki göstererek bazı çalışmalar içinde olduğu duyumlarını almış bulunmaktayız.
Maçların oynanmasından dolayı başta sağlık, konaklama, seyahat, farklı illerde olan futbolcuların tekrar takımlarının olduğu illerde-ilçelerde toplanması,sahaların fiziki yetersizligi, futbolun doğasında olan temas ve en çokta ekonomik olmak üzere birçok sorunla karşı karışıya kalacak olan Bölgesel Amatör Lig takımlarının yaptığı çalışmanın bir kısmının şöyle olduğu bilgisine ulaştık.
Pandemi sebebi ile ertelenen Ligler ile ilgili Türkiye Futbol Federasyonunca 06 Mayıs 2020 Tarihinde alınan karar gereği Süper Lig, TFF 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve Bölgesel Amatör Lig maçlarının 12-13-14 Haziran haftasında başlatılması kararı alınmıştır. Yine maçların oynanması ihtimaline yönelik “ FUTBOLA DÖNÜŞ” Öneri Protokolü hazırlanmıştır.
ÖNCE SAĞLIK prensibi dikkate alındığında Haziran ayı içinde maçların oynanmasının yanlış olduğunu düşünüyoruz. Futbola dönüş öneri protokolünde belirtilen kurallara uymanın mümkün olmadığı çok açıktır. Özellikle Bölgesel Amatör Lig takımlarının tesis yapısının uygun olmaması, neredeyse tümünde takım DOKTORU’nun olmaması Öneri Protokolünü Uygulanamaz kılmaktadır. Birçok Kulübün tesisi yoktur. Tesisi olan takımlarında fiziki imkanları çok kısıtlıdır. Bir odada 3-4 sporcu kalmaktadır. Yemekhanede paket sistem yemekten bahsedilmektedir. Belli aralıklarla test yapılması, takım içi iletişimin online olacak olması gibi prosedürler özellikle BAL Ligi takımlarının uymasının imkansız olduğu kurallardır. Kaldı ki antrenmanlarda uyulması gereken kurallar yine tartışmalıdır. Futbolcuların antrenman esnasında rakip oyuncunun tükürüğüne veya terine maruz kalmaması neredeyse imkansızdır. Hali hazırda 20 yaş altı vatandaşların sokağa çıkma yasağı var, bunula birlikte BAL Liginde 20 yaş ve altı futbolcular var. Bunların takıma katılmaları yasal olarak zaten mümkün değilken şu anda nasıl antrenmanlara katılacaklar. Ramazan Bayramının bu zaman içinde olması da antrenmanlar için zamanın azalacağı anlamına gelmektedir. Takımlar deplasmana kısıtlı imkanlarla gidebilmekteyken bu salgın sürecinde taşıtlardaki oturma düzeni, ekstra taşıt temini, yine otellerin çoğunun kapalı olması, şayet otel bulunabilse dahi her odada bir kişinin kalacak olması gibi sebeplerden dolayı deplasman sürecinde yaşanacak birçok aksilik olacağını da belirtmemiz gerekir.
Türkiye Futbol Federasyonu tarafından alınan kararda, PROFESYONEL olan Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve AMATÖR olan BAL Ligi takımları yer almaktadır. Profesyonel Lig takımlarının TFF’den aldığı ekonomik destekler ortadadır. BAL Liginin TFF’den aldığı ekonomik destek neredeyse yok gibidir. BAL Ligi’nin Süper Lig ile birlikte değerlendirilmesi doğru değildir. Diğer amatör liglerin bu karara dahil edilmeyip yine Amatör olan Bal Liginin dahil edilmesinin sebebi anlaşılamamaktadır. BAL Liginde 152 takım mücadele etmektedir. Bu Süper Lig ve diğer profesyonel liglerin sayısından da çoktur. TFF’nin bu kararı almasının sebebinin ekonomik kaygılar olduğu açıktır. Fakat BAL Liginin bu ekonomik kaygılarla ilgisi ve alakası yoktur. Yayın kuruluşu ya da diğer gelirlerden BAL Ligine hiçbir para aktarılmazken ve aktarılmayacakken yine BAL Liginin bu kararın içinde olması sağlıksız ve yanlış olmuştur. Yalnızca oyuncular, teknik heyet ve yöneticilerin sayıları 7500 kişi, aileleri ve yakın çevreleri ile birlikte en az 50.000 kişiyi olumsuz etkileyecek bir durumdur bu. Yine çoğu BAL Ligi takımının stadının fiziki imkanları gereği, maçlar seyircisiz oynatılsa bile seyircinin maçı saha kenarından izleyeceği çok açıktır. Çünkü bir çok stadın dört tarafı kapalı değildir. Bunu, pandemi nedeni ile seyircisiz oynadığımız maçlarda da gördük. Maddi imkansızlıklar içinde mücadelelerini sürdüren BAL Ligi takımlarının TFF’nin FUTBOLA DÖNÜŞ ÖNERİ PROTOKOLÜNDE belirtilen kuralların uygulanmasını sağlamaları; başta ekonomik yetersizlikler, tesis yapılarının müsait olmaması ve kurumsal yapılarının uygun olmaması sebebleri ile neredeyse imkansızdır. Kaldı ki bu süreçte BAL Ligi takımlarından bir kısmın maçlara çıkmayacağı söylentileri yayılmaya başlamıştır. Bazı takımların maçlara çıkmamalarının haksızlıklara sebep olacağı ve yarışma ruhunu etkileyeceği açıktır.
Sağlık Bakanının 06 Mayıs 2020 Tarihindeki basın açıklamasında da Bakanlık ve Bilim Kurulu olarak bu karara dahil olmadıklarını, TFF’nin kararının kendileri dışında alındığını, sorumluluğunda tamamen TFF’de olduğunu belirtirmiş ve bu karar da tartışmalı hale gelmiştir.
Haziran ayı içerisinde maçların oynanmasının pandemi riskini arttıracağını ve futbolcusu, teknik ekibi ve yönetim kadrosu ile bunların ailelerinin sağlıklarını olumsuz etkilemesinin kesin olduğu gerçeği ortada iken Türkiye Futbol Federasyonunun almış olduğu bu karara karşı olduğumuzu bildiririz.