Kaş Yapayım Derken Göz Çıkarmak
Gazeteci Levent Doğan yazdı
Kaş Yapayım Derken Göz Çıkarmak
Futbol camiası şokta
Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüs sonrasında hayat felç olurken bazı ülkeler ligleri ertelerken bazıları ise oynatmakta kararlı. Türkiye’de ise maçların oynatılacak olması bir hayli ilginç karşılandı.
Korona virüs ülkemizde görülmeye başlandıktan sonra başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve devlet büyüklerimiz bu salgına karşı örnek bir mücadele gösterdiler.
Uzmanlar 2. dalga gelebilir uyarısında bulunurken, inşallah bu karar sonrasında bütün emekler boşa gitmez.
Gelelim asıl konumuza: Türkiye Futbol Federasyon Başkanı Nihat Özdemir, geçtiğimiz Çarşamba günü yapılan TFF Yönetim Kurulu Toplantısı'nın ardından ertelenen liglerle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Özdemir, basın mensuplarının katılımı ve video konferans aracılığıyla gerçekleşen toplantının başında yaptığı açıklamaları hayretle takip ettim.
Özdemir, “Şimdilik olmak kaydıyla, elimizde değişik senaryolarımız da bulunmakla birlikte ertelenen Süper Lig, TFF 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve Bölgesel Amatör Liglerimizi 12-13-14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık” açıklamasını özellikle alt lig takımları beklemiyordu.
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir'in açıklaması sonrası özellikle Süper Lig olmak üzere Bölgesel Amatör Lig kulüp başkanları, yöneticileri, sporcularından ve taraftarından tepkiler geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da "Sorumluluk Federasyona aittir" açıklaması ise tehlike tam geçmeden oynanmasının büyük risk içerdiğiyle alakalı.
Özellikle Sivasspor cephesinden Rıza Çalımbay, Ankaragücü Başkanı Fatih Mert, Konyaspor olmak üzere bir çok takımın yöneticileri, idarecileri ve başkanları lige başlama tarihini erken bulurken futbolcuların büyük bir tedirginlik içerisinde olduğunu dile getirdiler.
FUTBOLCULARIN YÜZDE 80’Sİ OYNAMAK İSTEMİYORLAR
Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay’ın, “Bence tarih yanlış, hem de çok yanlış. Oyuncuların hazırlanması açısından da yanlış. Bazı oyuncular yurt dışında, başka şehirlerde. Bence ne kadar geç yapılırsa o kadar iyi. Futbolcuların yüzde 80'i tedirgin, çok korkuyorlar, oynamak istemiyorlar, evlerinden çıkmak istemiyorlar.” Açıklaması aslında tüm kulüplerin sorunlarını özetliyor.
İlk açıklama Tonya Doğanspor’dan geldi
Ayrıca Bölgesel Amatör Lig takımlarından Karadeniz temsilcisi Tonya Doğanspor Kulübünden yapılan açıklama ise şu şekilde:
“Ülkemiz ve Dünya Covid-19 salgını ile bu kadar ciddi şekilde mücadele ederken ve ciddi bedeller ödediği bir ortamda TFF nin bu denli acelesi nedendir acaba.
BAL Ligi takımı olarak gittiğimiz bazı deplasmanlarda lavabo ihtiyacının dahi giderilemediği fiziki şartlarda acaba sporcularımızın ve çalışanlarımızın sağlığını koruyacak önlemi almamızda nasıl yardımcı olacak? Fransa, Hollanda gibi ülkeler; İnsan sağlığı futboldan daha önemlidir düşünürken bizim yetkililerimiz neden bizim sağlığımız yerine kendi koltuklarını düşünüyor..
Sizler hastalandığınız zaman ülkenin en iyi hekimlerine ve en iyi hastanelerinde tedavi görürken, bizim oyuncularımızın ayağı kırıldığı zaman hastaneye götürüp alçıya dahi alamıyoruz!!
TFF’yi aldığı karardan dolayı kınıyoruz ve bilinmesini istiyoruz ki 0 (sıfır) vaka olana kadar karşılaşmalara çıkmayacağız.”
Bilindiği üzere Süper Ligdeki başkan, yönetici ve futbolcudan sonra Bölgesel Amatör Lig ekibi Torbalısporlu futbolculardan Anıl Özer'in Covid-19 testi pozitif çıktı.
Ligler Haziranın ortasında ligler başladı diyelim, vaka iyice arttı ve vahim sonuçlar ortaya çıktı. Bunun da vicdanı muhasebesini yapmak lazım. Herkes topu birbirine atıyor. Son derece yanlış bir karar.
Özellikle Süper Ligin imkanlarıyla Bölgesel Amatör Lig’in imkanları arasında uçurumlar var. Süper Lig için tüm önlemler alınırken Bölgesel Amatör Lig için ben gerekli hazırlığın yapıldığına inanmıyorum. Örneğin; şu an şehir dışına çıkmak bir hayli zor. Ve sıkıntılı. Futbolcular bu seyahatleri nasıl yapacak? Ayrıca şehir giriş ve çıkışlarını da geçtik, kaldıkları tesisler zaten çoğu kulübün yetersiz. 3’lerli 4’lerli odalarda kalıyorlar. Ayrıca 20 yaş altındaki genç futbolcuların sokağa çıkması yasak. Yani bu izinler hep sorun olacaktır. Onu da geçtik genç oyuncular diyelim korona virüse yakalandı. Kulüp hocaları, masörlerinin yaşları çoğu liglerde 50 yaş üzeri. Bu salgın birine bulaştığında nasıl kontrol edilecek? Ve hedeften kopan çoğu kulübün sporcuları geri gelmeyecek. Bu maçlar bu şartlarda ne kadar bir şekilde adil oynanacak.
-Futbolcular, müsabaka anında sosyal mesafeyi nasıl ayarlayacak? Müsabakalarda bu mesafeye hassasiyet göstermek imkânsız.
-En büyük risk diyelim: Genç oyuncu korona virüse yakalanabilir, belirti vermeden herkese bulaştırma olasılığı çok yüksek.
-Diyelim top taca çıktı, dezenfekte mi edilecek?
- Futbol temas oyunu biliyorsunuz. Defans ve hücum oyuncuları arasındaki temaslar vücut vücuda.
-Malzemeciler büyük risk altında.
- Kulüp doktorları da olası sakatlıklarda fiziksel temasta bulunmak zorunda. Onlar evlerine gittiğinde ailelerine bulaştırma riski de oldukça fazla.
Sonuç olarak sağlık herşeyden önce gelir. Maçlar sıfır risk oluncaya kadar oynatılmamalı. Ve özelikle Bölgesel Amatör Süper Amatör Ligler ilgili yeni formüller hazırlanmalıdır.
Haber:Levent Doğan-Son32.com