Marmaris Balı için kurtuluş planı
Türkiye’nin kanayan yarası haline gelen orman yangınları arıcılık sektörüne büyük darbe vurdu. Kovanları büyük zarar gören arıcıların desteğe ihtiyacı var. Konu ile ilgili çözüm odaklı açıklamalarda bulunan 40 yıllık Bal Üreticisi Ahmet Bağran Aksoy “Devletimizin kovanları yanan arıcılarımıza ciddi destekler vermesi gerekmektedir” dedi. Muğla’nın arıcılık için çok önemli bir bölge olduğunu ifade eden Aksoy, “Muğla, Türkiye’nin en çok bal üretimi yapılan ikinci bölgesi konumundadır. Bu yüzden arıcılar için son derece önemli olan Marmaris bölgemiz başta olmak üzere yanan bölgeler, arıların yaşamına uygun hale getirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Son günlerde yaşadığımız orman yangınlarının açtığı yara henüz kapanmadı. Arıcılık için büyük öneme sahip yeşil alanların yok olması arıcılık sektörü için yarattığı risk kadar, arıların bölgeden gitmesi polenleşmeyle yeniden hayat bulacak bitkilerin de hiç yeşillenmemesi anlamına geliyor. Başta çam balı olmak üzere Türkiye’nin bal üretiminde ikinci sırada bulunan Muğla’nın, 66 bin hektarlık alanın yok olması arıcılar ve geleceğimiz için büyük kaygı uyandırıyor.
“DEVLETİMİZ BÜYÜK DESTEK VERMELİ”
Muğla’da çıkan yangınlar sonrası büyük kayıplar veren arıcılar destek bekliyor. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, “Arıcılarımızın kaybı maalesef ki çok büyük. Zor şartlar altında çalışan arıcılarımız, yangın ile başka mesleklere yönelmek zorunda kalabilir ve gelecekte arıcılık mesleği yok olmaya yüz tutabilir. Özellikle Marmaris bölgemizde 3 bin dolayında kovanın yok olması yaşanan yıkımın boyutunu gözler önüne sermektedir. Bu bölgemizde bulunan bal üreticilerine destek verilmemesi halinde, Muğla başta olmak üzere üretilen çam balının geleceğini tehlikede olarak görüyoruz. Yaşanan olumsuz durumlardan kaynaklı biz arıcılar olarak bu bölgedeki meslektaşlarımıza yardımlarımızı esirgemeyeceğiz. Devletimizin de yeşillendirme çalışmaları ile arıcılarımıza kovan ve maddi destek vermesi gerekmektedir. Çünkü arısız bir dünya düşünülemez” dedi.
YENİ YEŞİL ALANLARA İHTİYACIMIZ VAR
Yanan bölgeler yeşillenip tekrar arılar için uygun hale gelene kadar arıcılarımıza yeni bölgeler tahsis edilmesi gerekmektedir diyen Ahmet Bağran Aksoy, “Kayıp çok büyük ancak geleceğimizin tamamen riske girmemesi için arıcılarımıza bir an önce bal üretimine uygun alanlar tahsis edilmelidir. Arıların en büyük özelliklerinden biri bitkilerin üreme ihtiyacı olan polenleri taşımasıdır. İnsan eli ile yapılması neredeyse imkânsız gibi duran polen taşıma işlemi, arılar sayesinde bir gün içerisinde binlerce kez yapılabilmektedir. Yeni belirlenen bölgelerde arılarımızın gerçekleştireceği polen taşıma işlemi, tahsis edilen bölgelerde canlı popülasyonunu arttıracak ve geçirdiğimiz bu zor günleri zararı en az seviyeye indirmiş şekilde atlatabilmemize yarar sağlayacaktır ayrıca arıların Marmaris’e geri dönüşüyle koloniler eski sayılarına ulaşmış olacak ve burada da polenleşmeyi sağlayarak canlılığı artıracaklardır” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.